Sommarrea!
Upp till 40 % rabatt

på Premium Suite-paketet och få dessutom Parallels Toolbox GRATIS!

Spara
40
%
Vi strävar efter att visa vår hemsida på så många språk som möjligt, dock är den här sidan för närvarande maskinöversatt med hjälp av Google Translate. stäng

Hur håller jag min dator som kör snabbt? Tips från Russ PittsHow do I Keep my PC running Fast? Tips from Russ Pitts


Russ Pitts

Första PC: Packard Bell 486DX2

Den sista datorn du fixade (förutom din): Min fru.

Favoritspel hela tiden: Fwoar. Svår en. Förmodligen TIE Fighter. Eller Half-Life.

Favorit tidsfördriv när det inte spelas eller skrivs: Vandring.

Russ Pitts är den tidigare chefredaktören för escapistmagazine.com och den tidigare huvudförfattaren och producenten av TechTVs “The Screen Savers.” Han har byggt och uppgraderat datorer i över 15 år.

Fråga: Hur håller jag på att min dator går fort?

A. Dagens datorer är mer kraftfulla än någonsin, men vi använder dem allt oftare för mer och mer. Om du är allvarlig om spel, kan vardagliga slitage på din dator orsaka kaos på din rigg. Vad som kunde ha varit ett toppmodernt spelkraftverk för ett år sedan skulle kunna suga vind som en rörmokare som går uppför trappan idag om du inte tar hand om det ordentligt.

Webbläsning, produktivitetsprogramvara, smart enhetens synkronisering, video, meddelanden och även vissa spel kan göra en röra av ditt system, även när du inte använder dem, igensatt ditt operativsystem med bagage från hårdvara och programvara som du inte har använt i månader . Stuff som dyker upp och gör ditt liv olyckligt när man minst förväntar sig det, som bilder från “den natten” kikar ut ur soffan.

Så för att hjälpa dig att hålla din maskin i topp skick hela året, här är några grundläggande steg du kan ta för att lägga tillbaka våren i datorns steg utan att köpa en enda ny hårdvara eller tillbringa en enda dollar.

 1. Windows Tweaking är en del av det roliga med PC-spel, men operativsystem har blivit så komplexa att det ibland är svårt att räkna ut precis där de gömmer de saker du vill tweak. Och vissa program, som Microsoft Office, kan lämna spår av sig själv bakom på platser du aldrig hittar. Det bästa sättet att snabbt öka din PCs spelprestanda är att köra med en ny installation av Windows. Nyare versioner av Windows har en snygg funktion som gör att du kan överföra dina program och inställningar till en ny dator (eller en ny installering på den gamla), men det skulle besegra syftet eftersom det mesta av bagaget som saktar ner din maskin skulle komma med på resan. Så gör inte det.

  I stället kommer du att vilja lagra alla dina oersättliga data (filer, bokmärken, sparade bilder, etc.) på en extern hårddisk (eller din sekundära enhet om du har en) och torka helt skifferet genom att göra en snabbformat på din C: -drivrutin och installera om din kopia av Windows från den skiva som den kom på. Var noga med att lägga undan en hel dag för processen och installera alla tillgängliga uppdateringar, och fortsätt sedan kontrollera efter uppdateringar tills du inte ser mer tillgänglig. Ibland tar det åtta eller nio pass för att få ditt OS helt uppdaterat, beroende på vilken smak av Windows du använder.

  Som jag sa: en hel dag.

  Om du bara vill periodiskt föryngra Windows eller inte vill bry dig om det problem med att installera om, är Registry Reviver på den här webbplatsen ett bra verktyg som kommer att ställa in ditt Windows-register för att städa upp trasiga registerdata och hjälpa till att göra din PC snabbare och stabilare. Det är inte en noggrann omformatering och ominstallation av Windows, men för tillfälliga inställningar kommer det att få jobbet gjort.

 2. Förinstallerad Crap
  Keep Your PC at the Top of its Game
  Illustration: Gordon McAlpin

  Så mycket som jag älskar att montera datorer, måste jag erkänna att jag också har köpt några datorer utanför hyllan. Det är enkelt, tar mindre tid att komma igång och om det går sönder kan jag skicka det till någon annan för att fixa det. Tyvärr, när de flesta PC-tillverkare förinstallerar Windows, förinstallerar de också en massa andra skräp med den. En del av det är inte så vänligt, och allt kan sakta ner datorn.

  Du kan lösa detta problem på ett av två sätt: antingen köpa din egen kopia av Windows och utföra den rena installationen som nämns ovan, eller kör ett program som identifierar och eliminerar alla förinstallerade skräp som tillverkas av dig. Jag gillar PC Decrapifier . Det är gratis, enkelt att använda och låter dig selektivt avinstallera eller inaktivera alla saker som är inställda att köra automatiskt när du startar Windows. Om ditt operativsystem kommer på en skiva med någon annans logotyp än Microsoft, bör du köra PC Decrapifier minst en gång. Du kan bli förvånad över vad du hittar.

 3. Malware & Spyware Malware och spyware är program som är utformade för att leva tyst och osynligt på datorn och samla in data om hur du använder den. Ibland är de också utformade för att stjäla din privata information för att hjälpa människor att stjäla dina pengar eller identitet. Det är dåliga saker och det är överallt och förutom att det kan orsaka allvarliga huvudvärk i livet, kan det verkligen sakta ner din maskin. De nyare versionerna av Windows kommer förinstalleras med en brandvägg och ett begränsat skydd mot skadlig kod, men du kommer att vill driva ett dedikerat brandväggsprogram för inbyggt skydd, och minst ett annat anti-malware-program för platsdetektering och rengöring. För brandväggar kan du inte slå Zone Alarm . Jag har använt det i ett decennium och svär vid det. Medan företaget nu är under ny förvaltning är produkten fortfarande super effektiv och mycket lätt att använda. Det har också ett “spelläge” som kommer att ta det ur vägen när du vill ha den bästa hastigheten, men vill ändå vara skyddad.

  För att upptäcka och ta bort skadlig kod och spionprogram använder jag några olika program för att försäkra mig om att allt nytt fel är där ute, inte går igenom till min maskin, eller att om jag råkar vara en lycklig som får den först, Jag kommer bli av med det så fort som möjligt. Malwarebytes Anti-Malware , Super Anti-Spyware och Spybot S & D är mitt go-to dream team. Om man inte hittar skadlig kod, kommer de andra två vanligtvis. Varje program levereras med ett visst antal “alltid på” bosatt skydd, men om du kör ZoneAlarm behöver du inte det, och det kommer att sakta ner sakerna. Var noga med att du håller programmen uppdaterade och kör varje åtminstone en gång per månad.

  Bästa delen: Alla dessa program har gratisversioner eller erbjuder gratis prov, så du kan få det skydd du behöver utan att spendera en förmögenhet på en årlig licens för Norton.

 4. Uppdatera drivrutiner Den här är så enkel, vi glömmer mest av det, men det är viktigt att uppdatera dina drivrutiner regelbundet, inte bara när du köper en ny maskinvara. Äldre drivrutiner kan hålla din dator från att köra effektivt, eller tvinga dina program och spel att göra lite extra arbete. Hårdvara tillverkare ständigt förädlar sin drivrutinsprogramvara för att säkerställa att din maskin kommer att vara kompatibel med den senaste mjukvaran och spelen. Eftersom de gör jobbet är allt du behöver göra och leta efter uppdateringar och installera dem.

  Ett sätt att se till att du håller reda på dina drivrutiner är att hålla en bokmärkesfil på supportsidorna för alla tillverkare av hårdvaran i din dator och kontrollera dessa sidor regelbundet. Om du köpte en förmonterad dator, kommer din tillverkare ibland att ha ett onlineverktyg som gör jobbet för dig.

  Men om du letar efter det enkla sättet att klara det, är ReviverSofts Driver Reviver fenomenal för att skanna ut vad som finns i din lådan och ta reda på om dina chaufförer är aktuella. Programmet kommer även att installera dem för dig.

  Jag måste erkänna, första gången jag körde Driver Reviver, var jag lite upprörd att jag inte behövde göra något arbete för att uppdatera 18 eller 20 förare på mitt system som var föråldrade. Sedan fick jag över det och spenderade tiden jag skulle ha spenderat uppdatera drivrutinerna själv spelar spel istället.

 5. Synkronisera och uppdatera programvara En annan sak att se efter är programmen associerade med din smartphone eller andra anslutna enheter. Dessa program upprätthåller en konstant närvaro i systemminne, så att de kan upptäcka när du har anslutit enheten. Det minnesfotavtrycket är ett konstant avlopp på datorns resurser och det är bara så mycket minne som du inte kommer att ha gratis för ditt spel. Om du gillar att kunna ansluta din smartphone och synkronisera eller synkronisera den automatiskt , då är det en avmattning du måste leva med, men om hastighet är din prioritet, stäng av funktionen. Vissa program tillåter dig att göra detta i sina inställningar, men för andra kan du behöva gå till kärnan och ta bort synkroniseringsprogrammen helt. Detta är ett annat område där PC Decrapifier kan hjälpa dig. Använd den klokt.
 6. Tempfiler och annan skräp Även om du kör en ren, buggfri och helt aktuell maskin kan enkel daglig användning mossa med tempfiler, cachade data och en mängd andra skräp som gör din webbläsning och produktivitetsprogramvara använd stegvis snabbare, men sakta ner ditt spel avsevärt. Du kan ställa in de flesta webbläsare för att inte lagra data eller för att rensa den efter att du stänger programmet och om du är seriös om spelhastigheten uppmuntrar du dig att göra så. Du förlorar lyxen att kunna skriva två bokstäver i ett webbläsarsökfönster och få det omedelbart veta vart du vill gå, men det är värt att byta i hastighet.

  Cache-filer, historier, cookies och sparade bilder samlas allt snabbare än du tror och tar upp mycket utrymme på hårddisken på exakt samma platser där dina andra program och spel vill lagra data. Även du är försiktig och flitig, saker kommer fortfarande att ackumuleras. Crap Cleaner är bäst vid rengöring. Och det är gratis.

Bonus: Clean Boot

Oavsett vilken version av Windows du använder kan du “städa uppstart”. Medan det inte är lika effektivt som att programmera en .BAT-fil i DOS gamla dagar, kommer det fortfarande att ge dig möjlighet att starta med minimalt onödiga “hjälparprogram” som saktar ner sakerna.

För Windows Vista och Windows 7 klickar du bara på Start och skriver msconfig i rutan. På fliken Allmänt väljer du Selective Startup och klickar sedan på fliken Tjänster . Här vill du välja Dölj alla Microsoft-tjänster och klicka sedan på Inaktivera alla . Klicka på OK , starta om och du ska sluta med en snabbare dator som gör nästan allt du vill att den ska göra – men snabbare.

Was this post helpful?
Yes
No

Fri Uppdateringar av drivrutiner

Uppdatera dina drivrutiner på mindre än 2 minuter för att njuta bättre PC-prestanda - Fri.

Fri Uppdateringar av drivrutiner

Uppdatera dina drivrutiner på mindre än 2 minuter för att njuta bättre

PC-prestanda - Fri.

Installera Driver Reviver


Hittade du inte svaret?
Ställ en fråga till vår community av experter från hela världen och få svar på ingen tid alls.

Fäst det på Pinterest

Redigera översättning
Maskinöversättning (Google):
Laddar...
Kopiera till redaktören
or Avbryt