Sommarrea!
Upp till 40 % rabatt

på Premium Suite-paketet och få dessutom Parallels Toolbox GRATIS!

Spara
40
%
Vi strävar efter att visa vår hemsida på så många språk som möjligt, dock är den här sidan för närvarande maskinöversatt med hjälp av Google Translate. stäng

Välj rätt maskinvara när man köper en ny datorPick the right Hardware when Buying a new PC

Hur CPU, RAM, grafik och hårddisk är viktiga när du köper en ny dator eller uppgraderar en befintlig, och varför det beror på vad du använder din dator för

Illustration: Gordon McAlpin

Det finns fyra huvudkomponenter till en dator, och det finns fyra saker som de flesta använder en ny dator för. Det gör sexton kombinationer, så vi har skapat det här praktiska diagrammet. Oavsett om du vill använda din dator för webben, spel, kontorsprogram eller musikapp, blir olika delar av din dator mer eller mindre viktiga. Följ med diagrammet medan vi diskuterar!

Några definitioner

CPU

Den centrala behandlingsenheten, eller CPU, är hjärnorna i din dator. Den består av en eller flera kärnor (vanligtvis två eller fyra) som kan multitaska, eller köra mer än en process samtidigt. Bättre CPUer är snabbare och har mer kärnor, men är också dyrare.

Bagge

Slumpmässigt åtkomstminne, RAM, eller bara minne, refererar till chipsen i din dator som tillfälligt lagrar data i flygningen. Ju mer RAM, desto bättre, så är det nästan alltid det rätta valet att maximera RAM, och den här typen av uppgradering är billigt och relativt lätt att utföra.

GRAFIK

Din dators grafik är antingen integrerad i huvudkortet (moderkortet) på datorn eller styrs av ett kort som pluggar in i moderkortet. Vanligtvis är kortbaserad grafik starkare, snabbare och bättre än integrerad grafik.

HÅRDDISK

Mer korrekt kallad masslagring, som täcker både hårddiskar (med en skiva eller diskett som innehåller dina data) och solid state-enheter (som lagrar data på chips, liknar minnet), masslagring är där alla dina saker finns, från musik till filmer, till Windows till dina familjefoton. Även om naturkatastrofer i utomeuropeiska länder har tillfälligt spikade priser, är masslagring fortfarande mycket billigt. Mycket är bra, eftersom du snabbt fyller på det.

DIN DATORENS PRIMÄRA ANVÄNDNING

WEBBEN

Om du i första hand använder din dator för webbsurfning, inklusive Flash-baserade spel, Google Docs, webb-e-post och Pandora-musik, är en dual-core eller bättre CPU ett måste. Du vill ha så mycket RAM som du kan bära, eftersom Flash-baserade webbplatser äter upp tillgängligt minne. Genomsnittlig grafik kommer att bli bra, eftersom webbspel är på den enkla sidan. Och du behöver inte alls en stor hårddisk, eftersom nästan allt lagras i molnet.

GAMING

Om du spelar de senaste och bästa spelen, vill du ha en fyrhjuls-CPU, mycket RAM (och 64-bitars Windows för att komma runt RAM-begränsningen i 32-bitars Windows), ett bra grafikkort och en stor hårdvara kör. Spel tar upp utrymme. Nu, om du spelar retrospel, eller till och med ett spel som gjorts för tre eller fyra år sedan, behöver du inte det senaste av något av dessa saker.

OFFICE APPS

Microsoft Office eller dess konkurrenter kräver inte mycket i vägen för PC-teknik, om du inte gör galna 3D-grafer eller massiva kalkylblad. Ett par hundra dollar PC kommer att klara uppgiften bara bra. Kom bara ihåg att Microsoft Office kostar pengar, och de fria Google Docs kan göra jobbet helt bra.

MUSIC APPS

Om du kör en fristående musikapp som Spotify eller iTunes kan den använda en orimlig mängd CPU och RAM, eftersom de inte är mycket effektiva applikationer. Därför är en dual-core CPU med minst 3 GB RAM viktigt. Spotify spelar musik från molnet, så en stor hårddisk behövs inte. iTunes spelar MP3-filer, och om du har en stor samling behöver du lagringsutrymmet. Varken app behöver mycket i vägen för grafik, som ljudet är saken. Med tanke på ljud har de flesta datorer inbyggda ljudfunktioner som enkelt hanterar ett stereohögtalare med fem högtalare.

Nu när du vet vad varje komponent på din dator gör, och du har det i ditt sinne, vad du ska använda den datorn för, blir du bättre informerad nästa gång du köper en ny eller uppgraderar!

Was this post helpful?
Yes
No

Fri Uppdateringar av drivrutiner

Uppdatera dina drivrutiner på mindre än 2 minuter för att njuta bättre PC-prestanda - Fri.

Fri Uppdateringar av drivrutiner

Uppdatera dina drivrutiner på mindre än 2 minuter för att njuta bättre

PC-prestanda - Fri.

Installera Driver Reviver


Hittade du inte svaret?
Ställ en fråga till vår community av experter från hela världen och få svar på ingen tid alls.

Fäst det på Pinterest

Redigera översättning
Maskinöversättning (Google):
Laddar...
Kopiera till redaktören
or Avbryt