Sommarrea!
Upp till 40 % rabatt

på Premium Suite-paketet och få dessutom Parallels Toolbox GRATIS!

Spara
40
%
Vi strävar efter att visa vår hemsida på så många språk som möjligt, dock är den här sidan för närvarande maskinöversatt med hjälp av Google Translate. stäng

Vilken typ av hårddisk behöver jag?What type of Hard Drive do I Need?

Välkommen till en serie artiklar om din dator och varför det kanske inte går så snabbt som du vill. Även den nyaste datorn, särskilt en allt-i-ett-modell som en Dell eller en HP, kan ha de så kallade flaskhalsar, som kallas för en flasks smala nacke. Dessa nyckelområden på din dator är mest mottagliga för att orsaka prestandaproblem och vi känner att du ska bli medveten om dem och hur man förhindrar dem från att sakta ner datorn. Dessa artiklar hjälper dig när du köper en ny dator och när du optimerar en som du redan äger.

Dagens fråga: Vilken typ av hårddisk behöver jag?

Så vilken typ av hårddisk behöver jag?
Några out-of-the-box-datorer, även de senaste, kan försöka spara pengar genom att sälja dig en sämre, substandard hårddisk. Var uppmärksam på följande faktorer för att veta om du har något som kan hantera allt du kasta på den.

1. Solid state versus hard drives
Solid State-teknik är en nyare utveckling inom datalagring. Denna form av lagring eliminerar tallrik, spindel och huvud som har varit en del av hårddiskar i många år. Detta ökar tillförlitligheten och minskar risken för krasch. Avvägningen är att solid state-tekniken fortfarande är mycket dyr per gigabyte jämfört med den traditionella motsvarande hårddisken.

Solid State-enheter är oftast representerade som USB-tumminstationer, men det är inte alltid fallet: många nätböcker, bärbara datorer, Apple-datorer, mobiltelefoner och surfplattor använder 2 GB eller mer av solid state-lagring. Bara de tidigaste iPod-enheterna hade traditionella hårddiskar kramade in i dem; dessa enheter har använt fast tillstånd i flera år.

Om du har råd med det, är solid state definitivt vägen, speciellt om du reser mycket, eftersom dessa enheter inte har rörliga delar som vanligtvis är känsliga för skador från att släppa eller knacka. En traditionell hårddisk i en flygplatstransportkorg, eller sämre, på baksidan av en rörlig skåpbil, är ett recept på katastrof. En solid state-drive gör det lätt för sådana stormar. Dessutom är hårddiskar ibland mottagliga för starka magneter, medan solid state-enheter är opåverkade. Det finns anledning till att rymdfärjan har använt solid state-lagring i flera år.

Solid State-enheter har en annan stor fördel gentemot traditionella hårddiskar som har en direkt inverkan på datorns prestanda, och det är hur snabbt informationen läses från och skrivs till enheten. Traditionella hårddiskar behöver snurra för att information ska skrivas till eller läsas av dem. Solid State-enheter gör det inte, och information kan skrivas till eller läsas av dem direkt. Denna skillnad kan få en märkbar inverkan på datorns prestanda, eftersom filer och program laddas mycket snabbare (även om den här hastigheten kanske bara visar en flaskhals någon annanstans, som i din RAM eller CPU).

Låt oss dock säga att du vill ha de flesta terabyte (TB) för pengarna. Hårddiskar är fortfarande vägen att gå, då och du har tur: de har gått ned i pris de senaste åren. Med detta skrivande är det lätt att hitta 1,5 TB eller till och med 2 TB för runt hundra dollar, internt eller externt. De största enskilda drivrutinerna som konsumenterna kan köpa är 3 GB, och det kommer att köra dig runt $ 150.

2. Rotationer per minut (RPM) och dataöverföringshastighet
Generellt är ju mindre hårddisken desto högre dataöverföringshastighet och RPM. Detta betyder pålitlighet och hastighetsökning för de mindre enheterna. De massiva enheterna ger dig gott om utrymme, men ibland erbjuder du snabbhet och kvalitet för att göra det. Dessutom är bärbara enheter i allmänhet långsammare än sina skrivbordsmodeller, helt enkelt för att skivan eller skivan är mycket tunnare. Leta efter en hårddisk med minst 5400 RPM, men välj en 7200 RPM-enhet om du kan för att få bästa möjliga prestanda från din enhet.

3. Lagringsanslutningsgränssnitt
Att ha en snabb hårddisk är en sak, men om sättet det är anslutet till din dator använder en långsammare port, så kommer det att sakta ner allt tillbaka igen. Moderna hårddiskar ansluts till datorer via Serial ATA (SATA) om intern eller extern seriell ATA (e-SATA) eller USB om extern. SATA är den mest moderna och erbjuder den största överföringshastigheten. Om du är som jag har du dock transporterat gamla hårddiskar genom flera generationer av datorer och har inte stört att överföra all den data över. I så fall kommer du sannolikt att ansluta via parallell ATA (samma typ av gränssnitt som din DVD-enhet använder till exempel) och din hastighet kommer att drabbas.

Anslutning av en extern enhet via USB kan också orsaka problem, speciellt om du har en långsammare USB 1.0-port och inte en USB 2.0-port med hög hastighet (eller 3.0). Att göra saker som att flytta stora mängder data eller strömmande video kommer att orsaka problem över USB, det vill säga behovet av ett e-SATA (eller till och med FireWire) gränssnitt, som båda är utformade för att flytta stora mängder data snabbt (med andra ord deras bandbredd är mycket större).

Om du köper en ny dator och överför data till externa hårddiskar ofta, se till att din dator har en USB 2.0-port (eller flera). Om du har lite extra pengar att spendera väljer du USB 3.0, eftersom det snart blir den nya standarden och erbjuder mycket snabbare dataöverföringshastigheter än USB 2.0, jämförbar med e-SATA eller FireWire.

4. Mjukvaruproblem
Din hårddisk kan fortfarande chugging längs på grund av programvara problem som lätt kan fixas utan att behöva köpa ny maskinvara. Med tiden blir en hårddisks data fragmenterad till alltför många bitar över för mycket av hårddiskens lagringsutrymme. Din enhet behöver defragmentering, och de flesta operativsystem, inklusive Windows, innehåller en inbyggd defragmenterare. I Windows 7 är det under Start-menyn -> Alla program -> Tillbehör -> Verktyg -> Systemdefragmenterare.

5. För lite RAM
De flesta operativsystem, när de möter en minnesbrist, kommer att ställa in virtuellt minne på återstående hårddiskutrymme. Eftersom hårddiskar söker data mycket långsammare än RAM, kommer detta att orsaka all sorts problem med systemets långsamhet. Lyckligtvis har RAM sjunkit i pris lika mycket som masslagring. RAM är också utformat för att kunna bytas ut så mycket som det kan hanteras (med tanke på att 32 bitars versioner av Windows inte kan se mer än cirka 3 GB för varje process, vi kommer att prata om det i framtiden kolumn.) Innan dess stänger oanvända program och dödar onödiga systemprocesser, och det kommer att frigöra din RAM för att hantera de uppgifter du behöver vid den tiden.

RAM är också tillgängligt i varierande hastigheter. Detta visas i MHz när du köper din dator. Det är mycket vanligt att en datortillverkare annonserar stora mängder RAM, men det här RAM-minne är 333 MHz eller 667 MHz RAM vilket är långsammare än de högre sluthastigheterna som finns tillgängliga. Välj DDR 3 1066 MHz RAM om du kan.

6. Ålder
Hårddisken kan ha läsnings- / skrivproblem bara på grund av sin ålder. Räkna inte med en körning som är mer än några år gammal. Det kan vara dags att säkerhetskopiera allt du kan till en glänsande ny billig enhet och bli av med Old Unreliable. Kontrollera din enhet för fel Detta görs i Windows 7 genom att högerklicka på enheten och gå till Egenskaper -> Verktyg -> Felkontroll -> Kontrollera nu. Ibland ber datorn att du kontrollerar den vid start för att åtgärda vissa fel. Att regelbundet fixa fel på en åldrig enhet ökar livslängden på enheten och minskar risken att du har en hårddisk och misslyckas!

Slutsats
Även om typiska problem med hårddisken kan kräva en ny hårddisk med ett modernare gränssnitt eller en snabbare dataöverföringshastighet, är det lika viktigt att lansera livet ur din gamla enhet mellan lönecheckar. Defragmentering, undvikande av virtuellt minne och regelbunden felkontroll är alla viktiga. Lika viktigt är backup! Hårddiskar är bräckliga, så säkerhetskopieras till extern media, molnet eller en professionell säkerhetskopieringstjänst med jämna mellanrum.

Was this post helpful?
Yes
No

Fri Uppdateringar av drivrutiner

Uppdatera dina drivrutiner på mindre än 2 minuter för att njuta bättre PC-prestanda - Fri.

Fri Uppdateringar av drivrutiner

Uppdatera dina drivrutiner på mindre än 2 minuter för att njuta bättre

PC-prestanda - Fri.

Installera Driver Reviver


Hittade du inte svaret?
Ställ en fråga till vår community av experter från hela världen och få svar på ingen tid alls.

Fäst det på Pinterest

Redigera översättning
Maskinöversättning (Google):
Laddar...
Kopiera till redaktören
or Avbryt