Sommarrea!
Upp till 40 % rabatt

på Premium Suite-paketet och få dessutom Parallels Toolbox GRATIS!

Spara
40
%
Vi strävar efter att visa vår hemsida på så många språk som möjligt, dock är den här sidan för närvarande maskinöversatt med hjälp av Google Translate. stäng

Skillnader mellan processer och tjänster i WindowsDifferences Between Processes and Services in Windows

När du öppnar uppgiftshanteraren märker du fliken Processer, som listar de program du har öppnat och fliken Tjänster, som listar … vad exakt?

För att svara på den frågan måste vi titta på processorn.

What's the Difference between Windows Processes and Services?
Ett diagram över hur en processor fungerar.

Åh pojke, processorer.

Processorer har, som ni vet, kärnor. Typiskt flera kärnor – AMD-processorer gillar att ha 4 till 8, och Intel-processorer tycker om att ha ungefär samma mängd.

En kärna är den del av processorn som gör arbetet. Trådar är å andra sidan uppdrag som varje kärna ges – tidigare skulle en kärna motsvara en tråd, men Intels hyperthreadning gör det möjligt för en kärna att arbeta på flera processer samtidigt. Hyperthreading gör en enda kärna som två eller flera virtuella kärnor – så på din dator antar du att du har en extra kärna.

I motsats till populär tro är det mesta av vad du gör på en dator inte multitasking. De flesta användare är på dual-to-quad core-processorer, och när du passerar två till fyra processer (ledtråd: du är redan länge förbi det), är du inte multitasking längre. Det här är emellertid inte en dålig sak, och det finns en anledning att du inte märker – dessa kärnor jonglera dina processer så fort att för mänskliga sinnen är skillnaden obemärlig – och förstås när du gör det märka fördröjning, dessa processer går självklart lite långsammare än vanligt.

Men processer och tjänster behandlas desamma av din processor, men inte ditt operativsystem. Skillnaden mellan en process är att den manifesteras i en applikation som du direkt interagerar med, som din webbläsare eller din IM-klient. En tjänst följer inte samma regler, och den går generellt utanför din direkta interaktion – alltid på antivirus, din systemklocka, saker som så.

Så i grunden är skillnaden mellan en process och en tjänst att du röra med en hela tiden, men brukar inte ringa den andra som ofta. Du kan hantera dina tjänster genom att söka efter Tjänster i Kontrollpanelen och välja vilka tjänster som startas och när de startar. Se till att inte röra med en tjänst om det inte orsakar dig ett problem, eller du vet vad du gör – skrotning av vitala tjänster kan krascha ditt operativsystem, och ingen vill ha det.

What's the Difference between Windows Processes and Services?
Processerna i Windows Aktivitetshanteraren.

Was this post helpful?
Yes
No

Fri Uppdateringar av drivrutiner

Uppdatera dina drivrutiner på mindre än 2 minuter för att njuta bättre PC-prestanda - Fri.

Fri Uppdateringar av drivrutiner

Uppdatera dina drivrutiner på mindre än 2 minuter för att njuta bättre

PC-prestanda - Fri.

Installera Driver Reviver


Hittade du inte svaret?
Ställ en fråga till vår community av experter från hela världen och få svar på ingen tid alls.

Fäst det på Pinterest

Redigera översättning
Maskinöversättning (Google):
Laddar...
Kopiera till redaktören
or Avbryt